2023.09.22, péntek
  • Nagyítás
  • Kicsinyítés
  • Általános
  • Akadálymentes változat

Térítésmentes jogi segítségnyújtás

Nyomtatóbarát változatKüldés email-benPDF változat
Kategória: 
Térítésmentes jogi segítségnyújtás

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata PILISEN A Polgármesteri Hivatalban minden páros hónap 1. hétfőjén 14-16 óráig térítésmentes ügyfélfogadást tart vitás jogi ügyekben.

Első alkalom 2012. június 4.

A jogi segítségnyújtás során egyszerű megítélésű ügyekben a hivatal tanácsot adhat. Bonyolultabb esetekben határozatot hoz, amellyel ügyvéd igénybevételére van lehetőség. Az ügyvéd készíthet beadványt, szerkeszt okiratot, szükség esetén, per indításához keresetlevelet ír.

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy akik szociálisan rászorultak, s a közös háztartásban, amelyen élnek az 1 főre jutó nettó jövedelem nem éri el a nyugdíjminimumot (28.500 Ft) azok térítésmentességet biztosító határozattal választhatnak ügyvédet.

Ha ez az összeg 87.118 Ft és a nyugdíjminimum (28.500 Ft )közé esik, az ügyvéd munkadíját (3450 Ft + ÁFA óránként, amennyiben a jogi segítő ÁFA-alany) az állam megelőlegezi, ezt az összeget 1 éven belül kell csak visszafizetni.

A Hivatal 2008 január 01-től biztosítja a rászorult ügyfelek számára peres ügyeikben a pártfogó ügyvéd biztosítását, amelyhez szintén igazolni kell a jövedelmi viszonyokat, s mellékelni a bíróság hivatalos iratát. (Aki bírósági költségmentességgel rendelkezik, azt igazolva, annak nem kell a jövedelméről igazolás.)

Kizárt a jogi segítségnyújtás:

az állampolgársággal kapcsolatos ügyekben, vámügyekben, ügyvédi ellenjegyzést igénylő szerződések, megállapodások esetén, büntető ügyben a nyomozati szakban. Az elkövetőnek semminemű segítség nem nyújtható, sem peren kívüli, sem peres ügyszakban, továbbá nem lehet igénybe venni a szolgáltatást cégek részére és hitel felvételével összefüggésben.

Cím: Pest Megyei Kormányhivatal
Igazságügyi Hivatala Jogi Segítségnyújtási Osztálya
1082 Budapest, Kisfaludy u.9.

Tel.: 06 (1) 7000-952