2023.12.05, kedd
  • Nagyítás
  • Kicsinyítés
  • Általános
  • Akadálymentes változat

Megújult a régi községháza épülete

Nyomtatóbarát változatKüldés email-benPDF változat
Kategória: 
Megújult a régi községháza épülete

Európai uniós forrásból újult meg a régi községháza épület és a mellette található park. Az épület jelenleg az „Ezredvég Múzeum és Babagyűjtemény”-nek ad otthont, amely az idei évtől a „Kaszner Margit Múzeum” nevet viseli.

Legutóbb tavaly októberi számunkban adtunk hírt arról, hogy várhatóan 2014 tavaszán sor kerülhet a régi községháza épületének felújítására. A terv nem csak terv maradt, a NyárfaLevél jelenlegi számában már arról számolhatunk be a kedves olvasóknak, hogy az épület felújítása – az elnyert pályázatban szereplő tartalmat tekintve – teljes körűen befejeződött, a múzeumhoz tartozó park rész is kialakításra került.

Az önkormányzat 2012 novemberében nyújtott be pályázatot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. A hosszadalmas pályázati elbírálás miatt közel egy év elteltével, tavaly szeptemberben kaptuk kézhez a támogatói döntésről szóló határozatot.
A kivitelezés az enyhe téli időjárásnak köszönhetően február elején elindulhatott: elsőként az elöregedett tetőszerkezet cseréjére került sor, amelyet ma már új tetőcserepek borítanak. A szétkorhadt ereszdeszkázat már a múlté, az új ereszcsatornával a vízelvezetés is megoldódott. A nyílászárók az utcai homlokzaton – egy kivételével – viszonylag jó állapotban voltak: utóbbit és további hat, belső parkra néző nyílászárót újakra cseréltünk. A redőnyök rendkívül rossz állapotban voltak, így minden ablakhoz új árnyékolót építettünk be. Az utcafronti homlokzatról a vakolat táblákban hullott, de a lábazat sem volt sokkal jobb állapotban: a felújítás részeként sor került a teljes homlokzat és lábazat javítására, festésére. A Polgármesteri Hivatal és a Múzeum közötti parkban egy sétányt alakítottunk ki, lehetővé téve a Múzeum és a házasságkötő terem kényelemesebb megközelíthetőségét. A parkban három új padot és hulladékgyűjtőket is elhelyeztünk. Hamarosan a homlokzati felirat is felkerül majd.

A faluközpontban fekvő épület jelentősen meghatározza településünk arculatát. A felújítás nemcsak látványában adja vissza az épület száz éves korát, de településünk központjának hangulatát is meghatározza.
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal összesen 9.798.520,- Ft támogatásban részesítette településünket, a megvalósított pályázat bruttó összértéke 12.282.120,- Ft volt. A kivitelezést egy nyáregyházi cég, a PACO 78 Építőipari Betéti Társaság végezte. A felújítás összesen négy hónapig tartott, az épület műszaki átadás-átvételére június elején kerülhetett sor. A kivitelezőnek ezúton is köszönetet mondunk az aprólékos, nagy gondossággal végzett munkáért, a szépen felújított múzeum épületéért.

Mint ismeretes, 2010 óta a régi községháza épülete ad otthont az „Ezredvég Múzeum és Babagyűjtemény”-nek. Kaszner Margit művésznő 2010-es végakarata szerint ingó- és ingatlanvagyonát Nyáregyháza Önkormányzatára hagyta azzal a feltétellel, hogy magángyűjteményének helyet biztosítunk. A Képviselő-testület akkor úgy döntött, eleget tesz a kérésnek, és az egykor községházaként ismert épületben elhelyezésre került az értékes gyűjtemény. A 2012-ben elhunyt művésznő emlékére, a megújult épület a jövőben a „Kaszner Margit Múzeum” nevet fogja viselni, és heti két napon lesz látogatható.