2019.10.19, szombat
  • Nagyítás
  • Kicsinyítés
  • Általános
  • Akadálymentes változat

Kerékpáros közlekedésfejlesztés Nyáregyházán

Nyomtatóbarát változatKüldés email-benPDF változat
Kategória: 


Megindult az engedélyeztetési eljárás

2018. májusában a TANDEM Mérnökiroda Kft. által készített engedélyezési, illetve kiviteli terveket a fogyatékos személyek érdekeit képviselő Mozgássérültek Budapesti Egyesülete véleményezte.

A lehetséges biztonsági problémák feltárása, azonosítása, megoldása érdekében 2018-ban Közúti Biztonsági Audit készült, amelyet a véleményezés során a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is jóváhagyott.

A kerékpáros közlekedés népszerűsítése, a közlekedésbiztonság szerepének bemutatása érdekében Szemléletformálási Kampányterv készült: a kampány elemeinek megvalósítására a kivitelezés ideje alatt, illetve annak befejeztével kerül sor.

Az önkormányzat a projekt két belterületi építési engedélyköteles szakaszának kiviteli terveit benyújtotta a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalához. Az engedélyeztetési eljárás 2018 májusban megindult.

2018. június 12.

 

Tervezési feladatok a projekt előkészítése során

Az önkormányzat a pályázati dokumentáció benyújtását megelőzően Megvalósíthatósági Tanulmánytervet készíttetett. A Nyáregyháza és Felsőnyáregyháza közötti kerékpáros közlekedésre alkalmas út tervezéséhez szükséges tanulmánytervet a TANDEM Mérnökiroda Kft. készítette el 2015-ben.

Ezt követően kerülhetett sor a tervezésre vonatkozó szerződés aláírására: az önkormányzat a kerékpáros útvonal építési, forgalomtechnikai és felszíni csapadékvíz elvezetési terveinek elkészítésével a TANDEM Mérnökiroda Kft.-t bízta meg 2016-ban. A tervezés során a két belterületi építési engedélyköteles szakaszra engedélyezési terv, a két településrészt összekötő nem engedélyköteles szakaszra kiviteli terv készült.

A kerékpáros közlekedés legfontosabb akadályozó tényezőinek feltárása és a szükséges beavatkozások végrehajtása érdekében Kerékpárforgalmi Hálózati Tervre volt szükség, amelyet a véleményezés során a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kerékpáros Koordinációs Főosztálya is jóváhagyott.

A lakosság megfelelő informálása érdekében Kommunikációs Terv készült, amelynek célja az, hogy az érintettek a projekt előrehaladásáról folyamatosan tájékozódhassanak. Ennek érdekében az önkormányzat hivatalos honlapján jelen aloldalt hoztuk létre, ahol a projekthez kapcsolódó információkat folyamatosan frissítjük annak lezárásáig.

2018. január 12.

 

Kerékpáros közlekedésfejlesztés Nyáregyházán

A Nemzetgazdasági Minisztérium Nyáregyháza Nagyközség Önkormányzatának „Fenntartható közlekedésfejlesztés Pest megyében” c. felhívására benyújtott „Kerékpáros közlekedésfejlesztés Nyáregyházán” c. pályázatát 263 466 000 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte (a projekt azonosítószáma: VEKOP-5.3.2-15-2016-00047). A támogatás mértéke a projekt elszámolható összköltségének 100%-a.

A tervek szerint az önkormányzat összesen 3 558 m hosszú szakaszon valósít meg fejlesztéseket. Belterületen nyitott kerékpársáv, illetve kerékpáros nyom létesül, Alsó- és Felsőnyáregyháza között pedig az út kiszélesítésével, záróvonalon kívüli sávban történhet majd a kerékpáros közlekedés. A fejlesztésnek köszönhetően könnyebben elérhetővé válnak a közintézmények, a munkahelyek, illetve a főbb köz- és kereskedelmi szolgáltatások.

Egyéb, közlekedésbiztonságot segítő létesítmények is épülnek: a faluközpontban a forgalomvonzó létesítmények mellett párhuzamos gépjárműparkolók, a buszmegállók közelében kerékpártárolók épülnek. A Kaszner Margit Múzeum előtt autóbusz öböl, Felsőnyáregyházán pedig gyalogos átkelőhely kerül kialakításra.

A tervek szerint a projekt fizikai befejezésére, a kerékpáros közlekedésfejlesztés megvalósítására 2019. december 31-ig kerül sor.

Bízunk benne, hogy a fejlesztés révén egyre többen választják majd a kerékpáros közlekedést, s ezáltal egy egészségesebb életmódot.

2017. augusztus 14.

CsatolmányMéret
PDF icon tajekoztato.pdf57.11 KB