2024.02.28, szerda
  • Nagyítás
  • Kicsinyítés
  • Általános
  • Akadálymentes változat

Kaszner Margit Múzeum

Nyomtatóbarát változatKüldés email-benPDF változat
Cím: 
Nyáry Pál út 37.
Telefon: 
06 (30) 337-4260
Igazgató:
Kravecz Lászlóné

Kaszner Margit és Gomola György dr. művészházaspár 1974-ben került kapcsolatba Nyáregyházával, amikor telket vásároltak Szentimretelepen. Rövidesen bekapcsolódtak a település kulturális életébe, kiállításokat szerveztek kortárs alkotók műveiből, „csutkababa” készítés volt az óvodában, terítéskultúráról tartottak bemutatót, stb.

1994-ben életre hívták az „Ezredvég múzeum és babagyűjtemény”-t, amit a „Palánkmúzeumban”, Szentimretelepen rendeztek be. 2003-ban Kaszner Margit festőművész, grafikus, író munkája elismeréseként „Nyáregyházáért” emlékplakettet kapott – a Képviselő-testület döntésének megfelelően. 2008-ban elhunyt Gomola György művészeti író, jogász, kollazsőr. Kaszner Margit egyedül maradt, de nem magányosan. 2010-ben megírta végakaratát, ami nemcsak tartalmában, de megjelenésében is egyedülálló. Végakarata szerint ingó- és ingatlanvagyonát Nyáregyháza Önkormányzatára hagyja, azzal a feltétellel, ha magángyűjteményének helyet adunk. Az előző képviselő-testület úgy döntött, eleget tesz a kérésnek, és a régi községháza épületében elhelyezésre került a rendkívül értékes gyűjtemény.

Négy terem került kialakításra:

  1. Műterem

A 60-as éveket idéző stílus hűen visszaadja azt a környezetet, ahol a művész házaspár alkotott.

  1. Terítéskultúra, a pillanat művészete

Kaszner Margit a Vendéglátóipari Főiskolán és szállodákban is tartott már a témában bemutatót, ebből kapunk ízelítőt.

  1. Babagyűjtemény

Érdekessége, hogy a ruhák 90%-át a művésznő tervezte és varrta. A babák életképekben kerülnek bemutatásra – bútorok, porcelánok, képek között.

  1. Régi idők emléke

100 és 200 éves használati tárgyakat mutat be ez a terem a konyhától a kertig, gazdag látnivalóval.

A megnyitó 2010. november 20-án volt, ahol átadásra került a „Nyáregyháza Díszpolgára” okirat Kaszner Margit művésznőnek.

Sokan keresik fel a múzeumot a településről, de az ország különböző pontjairól is. Sok-sok dicsérő szó kerül a vendégkönyvbe, amire büszkék vagyunk. Nagyon sok tárgyi emlékkel gazdagodtunk, amit igazán köszönünk!
 

Nyitva tartás:

Szerda: 10.00-12.00
Péntek: 15.00-17.00