2024.05.13, hétfő
  • Nagyítás
  • Kicsinyítés
  • Általános
  • Akadálymentes változat

2024. évi általános választások

Nyomtatóbarát változatKüldés email-benPDF változat

A 2024. évi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatások és közlemények közzététele:

 

Tájékoztató

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 160. § (2) bekezdése és az Európai Parlament tagjainak, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők közös eljárásban tartott 2024. évi általános választása eljárási határidőinek és határnapjainak megállapításáról szóló 5/2024. (III. 12.) IM rendelet 42. § (2) bekezdése alapján a Nyáregyházi Helyi Választási Bizottság a bejelentett jelöltek sorrendjének sorsolását 2024. május 6-án, 17.15 órai kezdettel végzi el.

Nyáregyházi HVB

 

 

 

Tájékoztatás 2024. évi  önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán indulni szándékozó jelöltek részére:

Egyéni listás képviselőjelölt az, akit a település választópolgárainak legalább 1%-a jelöltnek állított. Nyáregyháza nagyközség esetében 32 fő ajánlása szükséges.

Polgármester jelölt az, akit a 10 000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3%-a jelöltnek ajánlott. Nyáregyháza nagyközség esetében 96 fő ajánlása szükséges.

Jelöltet ajánlani ajánlóíven lehet. Az ajánlóívet polgármester-jelölt, valamint egyéni listás-jelölt az „A4" jelű formanyomtatványon igényelhet a Helyi Választási Irodától. Formanyomtatvány kérhető a Helyi Választási Irodától vagy letölthető a www.valasztas.hu, illetve a www.nyaregyhaza.hu oldalról. A független jelölt az ajánlóív igénylő formanyomtatványt már a választás kitűzésétől benyújthatja, míg valamely jelölő szervezet jelöltjeként induló választópolgárnak meg kell várnia, amíg a jelölő szervezetének — közös jelölt esetében minden szervezetének — nyilvántartásba vétele jogerőre emelkedik. Amennyiben a jelölő szervezet által állított jelölt ajánlásához kérik ki az íveket, akkor az „A4" jelű formanyomtatványt a jelölő szervezetnek és a jelöltnek is alá kell írni.

Az „A4" jelű formanyomtatványt az alábbi módon, a nyáregyházi helyi választási irodához kell benyújtani:

  1. a jelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve a jelölő szervezet képviselője által személyesen, vagy
  2. kézbesítési meghatalmazott útján, ha a nyomtatványt a jelölő szervezet képviselője korábban aláírásával ellátta, vagy
  3. postai úton.

Az ajánlóívek átvételére

  1. a jelöltként indulni szándékozó választópolgár,
  2. a jelölő szervezet képviselője,
  3. a formanyomtatványon kifejezetten az ajánlóívek átvételére meghatalmazott személy, utóbbi hiányában
  4. a szervezet képviselőjétől vagy a független jelöltként indulni szándékozótól származó, az ívek átvételére jogosító, meghatalmazással rendelkező személy

jogosult.

Az ajánlóív egyedi azonosítóval, sorszámmal (és azt tartalmazó vonalkóddal) kerül előállításra. A Helyi Választási Iroda az igénylést követően haladéktalanul, de legkorábban 2024. április 20-tól - az ajánlóív átvételére történő megérkezés sorrendjében - átadás-átvételi bizonylattal átadja az igénylő részére az általa igényelt mennyiségű ajánlóívet. Egy ajánlóíven 8 ajánlás szerepel. Az ajánlóívek kiadásával és átvételével kapcsolatos feladatokat hivatali nyitvatartási időben lehet intézni. Hivatalos ajánlóívnek csak a választási iroda által biztosított ajánlóív minősül. Ajánlóívről nem lehet - még kitöltetlen állapotban sem - másolatot készíteni!

Az egyéni listás, valamint a polgármester jelöltet legkésőbb 2024. május 6-án. hétfőn 16 óráig kell bejelenteni a Helyi Választási Bizottságnál az ajánlóívek átadásával. Külön jelöltbejelentő nyomtatvány nincs.

A független jelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve a jelöltet állítani szándékozó jelölő szervezet a rendelkezésre bocsátott összes ajánlóívet köteles átadni a Helyi Választási Irodának legkésőbb a jelölt bejelentésére nyitva álló határidő utolsó napján, azaz 2024. május 6-án, hétfőn 16 óráig. E kötelezettség elmulasztása esetén a Helyi Választási Bizottság hivatalból eljárva bírságot szab ki. A bírság összege minden be nem nyújtott ajánlóív után 1000,- forint.

 

Az ajánlóívek leadásán túl a jelöltnek nyilatkozni kell, hogy a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatása céljából külföldi támogatást vagy ebből származó vagyonelemet az adott választás vonatkozásában nem használ fel.

Az ajánlásokat a Helyi Választási Iroda ellenőrzi, a jelölt bejelentésétől számított három napon belül, míg a jelölt nyilvántartásba vételét a Helyi Választási Bizottság végzi, a bejelentéstől számított négy napon belül. Ha a Helyi Választási Bizottság a megfelelő számú érvényes ajánlás hiánya miatt visszautasítja a jelölt nyilvántartásba vételét, ugyanazon jelölt bejelentése lehetséges további ajánlóívek leadásával, legkésőbb 2024. május 6-án, hétfőn 16 óráig, mely esetben az érvényes ajánlások számába a korábban leadott összes érvényes ajánlást is bele kell számolni.

A Helyi Választási Iroda elérhetőségei:

cím: Nyáregyházi Polgármesteri Hivatal 2723 Nyáregyháza, Nyáry Pál út 35.

e-mail: hivatal@nyaregyhaza.hu

      tel: 06-29-690-180

 

                                                                  Zinger Miklós

                                            jegyző a helyi választási iroda vezetője